• Verder met hersenletsel met InteraktContour

  Je komt thuis na je revalidatie en je wilt de draad weer oppakken. Of je bent al een tijdje thuis, maar je loopt tegen problemen aan of zoekt naar een zinvolle invulling van je dag. Het behandelprogramma Hersenz en de dagbesteding van InteraktContour ondersteunen je daarbij.  

  Wat is InteraktContour?
  InteraktContour is de enige zorgorganisatie in Nederland die volledig is gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel. Het zorgaanbod bestaat uit 24-uurs zorg, individuele begeleiding thuis, dagbesteding en het behandelprogramma Hersenz in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. Samen met cliënten en naasten wordt altijd gezocht naar de beste oplossing. In deze nieuwsbrief staan het behandelprogramma Hersenz en dagbesteding van InteraktContour centraal.

  Wat bereik je met het behandelprogramma Hersenz?
  Dankzij Hersenz leer je actief te werken aan verbeteringen die er nog mogelijk zijn na je hersenletsel. Om verder te kunnen is het belangrijk eerst je verdriet om wat je verloren hebt een plek te geven. In de behandeling is ook daar ruimte voor.

  Het programma wordt in overleg met jou samengesteld uit bouwstenen met behandeldoelen. Met Hersenz leren jij en je naaste om te gaan met de ingrijpende veranderingen in jullie leven. Je leert je energie goed te verdelen en handig om te gaan met bijvoorbeeld geheugenproblemen, concentratieverlies of moeite met organiseren. Het  herkennen en aangeven van je grenzen helpt hierbij. Ook werken we aan je fysieke conditie, zodat je weer vertrouwd raakt met je lichaam.

  Waar kan ik Hersenz programma volgen?
  Het behandelprogramma Hersenz heeft een landelijke dekking en wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet. Om de behandeling te starten heb je een verwijzing nodig van je huisarts. De behandeling wordt in Overijssel gegeven in Deventer, Zwolle, Hardenberg, Almelo en Enschede.

  Wil je meer informatie over Hersenz?

  Ben jij op zoek naar een zinvolle dagbesteding?
  Bij de dagbesteding van InteraktContour helpen professionele begeleiders je om je doelen te bereiken. Door mee te doen aan arbeidsmatige, creatieve en sociale activiteiten, train je je vaardigheden, werk je aan persoonlijke doelen en ontmoet je andere mensen. Soms lukt het om na een tijdje de overstap te maken naar (vrijwilligers)werk. InteraktContour biedt op diverse locaties dagbesteding, vaak in samenwerking met andere zorgaanbieders.

  Film dagbesteding “Werken aan zelfstandig leven met niet-aangeboren hersenletsel:

  https://www.youtube.com/watch?v=N7kRWMUCgVk

  Wil je meer informatie over dagbesteding bij InteraktContour?

 • Uitnodiging gratis webinar 18 mei 2021

  Onderwerp:  Participatie en aanpassing na hersenletsel

  Gastspreker: Daan Verberne, neuropsycholoog en senior onderzoeker
  Locatie: online
  Tijd: van 19.30 tot 21.00. U kunt inloggen vanaf 19.00 uur.

  Mensen met niet aangeboren hersenletsel kunnen, wanneer ze na hun revalidatie weer thuis wonen, vaak minder goed participeren (meedoen) in de maatschappij. Participatie omvat activiteiten thuis en in de sociale omgeving zoals: studie, werk, sporten en contact met vrienden. Daan heeft hier onderzoek naar gedaan.

  In dit webinar worden twee onderwerpen besproken, participatie en aanpassing na hersenletsel, waarvoor elk een half uur wordt uitgetrokken. Er vinden twee kleine pauzes plaats. Er is gelegenheid om vragen te stellen via de chat. 

  U kunt zich tot 17 mei 2021 aanmelden via een mail aan administratie@nah-oost.nl, u ontvangt dan op 17 mei de link.

   

   

 • Bericht van Team Sportief

  Hallo, wij zijn Brenda-Nicole, Sanne en Richard, samen vormen we Team Sportief  van NAH-Oost. We zijn al vanaf medio november 2020 bezig een leuk, uitdagend en sportief programma samen te stellen voor lotgenoten. We geven een ruime invulling aan het begrip sport; het hoeft niet slechts lichamelijke inspanning te zijn maar kan ook een combinatie zijn van een intellectuele en fysieke prestatie. We proberen bij de programmering in elk geval zo laagdrempelig mogelijk te zijn zodat er veel mensen mee kunnen doen. Maar er zijn ook activiteiten die wat uitdagender zijn. Het is nu nog te vroeg om hier het programma te presenteren maar zodra de maatregelen versoepeld worden kunnen we al heel snel de eerste activiteit presenteren. Hou in elk geval de publicaties in de gaten en hopelijk tot snel!

  Groetjes van Brenda-Nicole, Sanne en Richard

 • Dag van de beroerte 2021

  Bewegen met Olga Commandeur

  Op 11 mei 2021 vindt de Europese Dag van de Beroerte plaats. Op deze dag organiseert de CVA keten DWO (Delft – Westland – Oostland) in samenwerking met Hersenletsel.nl een interessant online seminar voor mensen die een beroerte (CVA) hebben gehad en hun naasten. Bewegen na een CVA Jaarlijks krijgen ongeveer 46 duizend mensen in Nederland een CVA. Bij een CVA is sprake van een hersenbloeding, herseninfarct of een TIA. Juist na een CVA is beweging belangrijk. Beweging helpt om beter te herstellen en nieuwe beroertes te voorkomen. Het kan zijn dat bewegen moeilijker geworden is door een fysieke beperking of doordat u het vertrouwen in uw lichaam kwijt bent. Interessant programma Tijdens het online seminar op 11 mei geeft de CVA keten DWO u meer informatie over het bewegen na een CVA en gaan we samen bewegen met Olga Commandeur, bekend van Nederland in Beweging. De insteek is laagdrempelig en de oefeningen worden op verschillende niveaus gegeven, zo kan iedereen meedoen! Bent u er ook online bij? Op 11 mei om 11.00 uur gaat het seminar online op https://cvaketendwo.nl. Bent u niet digitaal vaardig? Wellicht kan een naaste, buurman of -vrouw of vriend(in) u helpen. Komt de tijd niet voor u uit? Het seminar blijft online, dus u kunt ook op een later moment kijken.
 • Van de voorzitter

  Fijn dat u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief en zich interesseert voor onze stichting. We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van NAH en onze stichting.

  Inmiddels hebben zich al heel wat mensen geabonneerd op onze nieuwsbrief en volgen er steeds meer mensen onze facebookpagina. En daar zijn we blij mee want hoe meer mensen weten wat niet-aangeboren hersenletsel kan betekenen voor getroffenen en hun naasten, des te meer aansluiting we vinden binnen onze eigen omgeving en onze samenleving.

  Als bestuur hebben we de banden versterkt met enkele ons vertrouwde organisaties zoals SIZ Twente, Wijkracht, Bartiméus en Interaktcontour zodat we mensen met NAH steeds meer kunnen bieden aan contactmogelijkheden, informatiepunten, trainingen en cursussen. 

  Ondanks Corona hebben we enkele nieuwe vrijwilligers en deelnemers mogen ontvangen op onze locatie het open Leerhuis van de SWB in Hengelo. Fijn dat jullie ons op deze locatie weten te vinden. Tijdens de de Brain Awareness Week, van 15 t/m 21 maart, hebben we een webinar gehouden over de oorzaken en impact van NAH bij jongeren. Eric Hermans was onze gastspreker, deelnemers waren erg onder de indruk van zijn verhaal. De in 2020 geannuleerde sponsoractie Spinning for Brains krijgt in het voorjaar van 2022  een vervolg. Wij zijn de sponsoren en fietsers dankbaar voor hun betrokkenheid en aanmeldingen. Wij zijn hen niet vergeten en houden hen op de hoogte.

  Om onze nieuwsbrief elke keer een mooie inhoud te geven horen we  graag je mening en/of ideeën en ontvangen graag input, want ook jij kunt wat voor een ander betekenen.

 • Gelezen

  Op 16 maart was Eric Hermans onze gastspreker. Hij schreef het boek Over het hoofd gezien; 100.000 kinderen met NAH. Het is een boek over een ernstig onderschat openbaar gezondheidsprobleem

  Niet aangeboren hersenletsel (NAH) bij kinderen is volgens Eric Hermans het grootste en tegelijkertijd het meest verwaarloosde zorgprobleem van deze tijd. De meest recente schattingen gaan er van uit dat 1 op elke 2 wereldburgers gedurende zijn leven NAH oploopt, meer dan welke andere aandoening of ziekte dan ook. Ruim 130.000 Nederlanders lopen jaarlijks NAH op, waaronder een onevenredig groot aantal kinderen. In  “Over het hoofd gezien” stelt Hermans dat er in Nederland op elk moment minstens 100.000 kinderen rondlopen met onbehandelde onzichtbare beperkingen ten gevolge van NAH.

  Hierbij moet gedacht worden aan: vermoeidheid, hoofdpijn, en problemen met leren, gedrag en emoties. De auteur illustreert de blijvende impact van deze problemen aan de hand van twaalf levensgeschiedenissen van kinderen met NAH. Deze verhalen maken duidelijk dat de zorg voor kinderen met NAH ernstig tekort schiet met verloren participatie, levensgeluk en productiviteit als gevolg. Door onwetendheid  wordt dit enorme probleem niet breed onderkend. NAH moet naar de mening van Hermans beschouwd en behandeld worden als een chronische ziekte met een daarbij behorende aanpak van ziekte management.

  Het boek is makkelijk te lezen, er worden geen moeilijke medische termen gebruikt en het laat je achter met een gevoel van verbijstering. Verbijstering omdat de klachten en problemen zo vaak verkeerd begrepen worden en daardoor niet adequaat behandeld.

  Dit verhelderende boek kunt u tegen een gereduceerd tarief bestellen (19,50 incl. verzendkosten, normaal 24,95). u kunt een mail sturen naar erichermans@kpnmail.nl met vermelding nieuwsbrief NAH Oost, uw naam, adres en 06 nummer. U ontvangt dan een betaalverzoek, na betaling wordt het boek verzonden.

   

 • Agenda
  11 mei 2021  Europese Dag van de Beroerte 16 mei 2021 Webinar NAH Oost Gastspreker: Daan Verberne, neuropsycholoog en senior onderzoeker Locatie: online Tijd: van 19.30 tot 21.00. U kunt inloggen vanaf 19.00 uur 15 juni 2021 InteraktContour en NAH Oost organiseren op dinsdag 15 juni in de avond een online webinar. Hierin leggen we uit op welke manier ons zorgaanbod jou verder kan helpen. Houd je mailbox in de gaten, er volgt in mei een uitnodiging. We kijken ernaar uit om jouw vragen tijdens dit webinar te beantwoorden. Ben jij er ook bij?
 • Predictors of activities and participation six months after mild traumatic brain injury in children and adolescents- door Irene Renaud
  Renaud, Irene_Activities andParticipation after mild THL Brains Ahead Study
 • 16 maart 2021: Webinar “Professionele onbekendheid met NAH”

  Onderwerp:  Professionele onbekendheid met NAH en de noodzaak van verbeteringen in de zorg en ondersteuning aan kinderen en jongeren

  Gastspreker: Eric Hermans, Eigenaar/ Senior consultant bij Brain Project
  Locatie: online 
  Tijd: van 19.30 tot 21.00. U kunt inloggen vanaf 19.00 uur.

  In Nederland leven meer dan 100.000 kinderen, jongeren en jongvolwassenen met niet-aangeboren hersenletsel. Als gevolg van professionele onbekendheid met dit letsel blijven veel jong-getroffenen onder de radar, met veel nare sociale gevolgen.  Eric Hermans geeft inzicht in oorzaken van dit hersenletsel en biedt ondersteuningsmogelijkheden aan getroffenen, ouders, professionals, docenten, huisartsen en werkgevers.

  U kunt zich tot 15 maart 2021 gratis aanmelden bij Ellen van Assen info@nah-oost.nl. U ontvangt een link op 16 maart.

 • U kunt ons ontmoeten in onze Kantoorruimte bij SWB Hengelo
  Eind maart 2020 sprak Lilian met SWB-directeur Robert Monninkhoff. Na afloop van het gesprek gaf hij een rondleiding door het gebouw waar professionals en cliënten werkzaam zijn. Een grote groep van deze cliënten zijn mensen met NAH. Het was mooi te ervaren hoe mensen zich ondanks hun beperkingen verdienstelijk kunnen maken en hieraan samen plezier ervaren. Binnen het gebouw van de SWB aan de Wegtersweg 14 in Hengelo hebben zich meerdere maatschappelijke organisaties gevestigd. Enthousiast geworden door deze laagdrempelige, maatschappelijk-sociaal en motiverende organisatie, polste Lilian voorzichtig of er nog plaats was voor NAH Oost. En dat was er! We zijn ontzettend dankbaar dat we op de woensdag- en vrijdagmiddagen van 14.00 tot 16.30 uur gebruik mogen maken van een kantoorruimte, we kunnen er overleggen en vergaderen met bestuur en teams en we gebruiken deze ruimte ook om u te spreken! Mocht u met ons in gesprek willen, maak dan een afspraak via info@nah-oost.nl we ontmoeten u graag!!

Subscribe to our newsletter!