Maandag, 27 juni jl., was het zover….de start van de eerste Nederlandse NAH Wandelvierdaagse, georganiseerd door NAH Oost en InteraktContour. Er waren twee afstanden mogelijk: 2 en 5 km.

Het was best spannend allemaal. Het is tenslotte de eerste keer in Nederland dat dit georganiseerd wordt speciaal voor mensen met NAH. En meteen op de eerste dag brak er, een half uur voor de start, een flinke regenbui los. Maar het werd gelukkig snel weer droog en alles kwam goed. Alle deelnemers kregen een rugzak met inhoud mee en bij de finish werden de deelnemers getrakteerd op een mooie, lange schoenlepel! Op naar de volgende dag dus!

De tweede avond liepen we in het prachtige Ledeboerpark. Gelukkig was het prachtig weer en had iedereen er weer zin in. Beide routes liepen langs het bezoekerscentrum waar de stempels werden uitgedeeld en waar je fruit of water kon pakken.

De derde avond werd tevoren nog erg spannend. Urenlang werd voor de avond heel slecht weer voorspeld en was het onzeker of de derde avond wel door kon gaan. Bovendien was het ontzettend warm. Rond 16 uur werd de beslissing genomen dat doorgaan verantwoord was en dus verzamelde iedereen zich weer om om 19 uur van start te gaan. Het verliep allemaal prima.

Rond half acht kwamen we op een punt dat we rechtstreeks naar het start-/eindpunt terug konden gaan of de wandeling in zijn geheel afmaken. Gezien de enorme bui die er volgens de buienradars aan kwam, besloot iedereen de wandeling niet verder te vervolgen en zo snel mogelijk – en hopelijk nog droog – naar huis te gaan.

En toen kwam alweer de laatste – en dus vierde – avond. En dat is natuurlijk altijd de leukste avond! We gingen opgewekt van start. Één deelnemer had zijn hond meegenomen. Ook die had het erg naar zijn zin, met alle aandacht! We waren met een grote groep en dat was erg gezellig. Bovendien was het heerlijk weer. Echt een mooie avond als afsluiting. Bij de finish werden alle wandelaars binnengehaald met een zonnebloem en een vaantje en was er een lekker broodje worst, wat te drinken en een ijsje te krijgen!

Het is heel fijn om met bijna alleen maar mensen met NAH te lopen. Een gesprekje begint al snel en is niet ingewikkeld. Je begrijpt elkaar namelijk heel goed, zonder dat je er veel woorden voor nodig hebt. Iedereen heeft zijn eigen beperkingen en toch is het allemaal heel herkenbaar. Verder is de rust om het hele evenement heen en de rustige omgeving waarin de wandelingen waren natuurlijk heel fijn. Geen grote drukke mensenmassa en geen enorme herrie. Echt voor herhaling vatbaar!

Astrid van ’t Hof