Begrepen door muziek

Ik las onlangs een artikel waarin werd uitgelegd hoe muziek soms gebruikt wordt bij behandelingen van mensen met dementie. Een interessant gegeven, er werd een voorbeeld gegeven van een man die de hele dag emotieloos voor zich uit zat te kijken. De man had al een maand geen woord gezegd. Tot zijn dochter hem muziek liet horen waar de man op had gedanst na de oorlog. Na een kwartier kon ze ineens een klein gesprek met de man voeren, ook bewoog hij zijn handen mee met de muziek.

Wat dit laat zien is dat muziek deuren in de hersenen kan openen die op geen enkele andere manier te bereiken zijn. Naast de muziektherapie die voor allerlei diagnosegroepen al vrij breed ingezet wordt, denk ik dat het luisteren naar muziek belangrijk kan zijn voor iedereen om even rust te creëren, ontprikkelen.

De vervelende symptomen waar mensen met NAH last van hebben leveren natuurlijk ook een boel stress en spanning op, in welke mate dan ook. Dit kan er voor zorgen dat je misschien wel meer emoties binnenhoudt dan dat je zou willen. Wanneer iemand je vraagt hoe het gaat, kan het lastig zijn om daar altijd goed antwoord op te geven. We bekijken dit probleem vaak van de andere kant, hoe zorgen we ervoor dat mijn omgeving mij beter begrijpt? Wat we denk ik te vaak vergeten is, wat doet dat met jezelf? Hoe zorg je ervoor dat je zelf van dat vervelende gevoel afkomt?

Hierbij kan muziek echt een uitweg bieden. Muziek helpt je dingen verwerken en soms zelfs beter begrijpen. Ga eens op zoek naar muziek waar je zelf veel affiniteit mee hebt, zoek in de lyrics naar iets waar je je verbonden mee voelt. Dit kan er voor zorgen dat je meer rust kunt vinden in je hoofd, je kunt je begrepen voelen door muziek, ook al klinkt dat nu misschien een beetje gek. Ik weet in ieder geval dat het mij veel heeft geholpen, en dat doet het nog steeds.

Zoals Daniël Lohues mooi verwoord in zijn liedje ‘’Van ’n rivier’’ kun je die rustige plek in je hoofd altijd proberen op te zoeken;

Ärgens in de verte
Dagen reizen vanaf hier
Ärgens in de bochte
Van ‘n rivier


Kan ik altied hengaon
In het echt of in de kop
Sinds ik dat weet is der
Niks wat mij stopt