Een hartinfarct, Parkinson en autisme: verschillende medische aandoeningen zorgen bij mannen voor andere symptomen dan bij vrouwen . Dit heeft tot gevolg dat ziekten bij vrouwen veel minder vaak of later ontdekt worden . Gelukkig zijn er veel wetenschappers die deze genderongelijkheid onderzoeken en onder de aandacht brengen.

Wat betekent dit in de praktijk? Welke ontwikkelingen worden er verwacht?  Deze vragen en vragen van kijkers stelden we tijdens onze Facebook livesessie aan twee wetenschappers: 

Drs. Elif Aribas is werkzaam als arts-onderzoeker, postdoc op de cardiovasculaire epidemiologie afdeling aan het Erasmus MC. Al vroeg in haar carrière herkende ze het belang van sekse en gender in de medische zorg. Ze deed haar promotie-onderzoek naar sekse- verschillen in hart- en vaatziekten. Ook is ze betrokken bij verschillende beurzen van ZonMw over man-vrouw verschillen in hart- en vaatziekten en voor de implementatie van gender en sekse in de gezondheidszorg en onderzoek.

Prof. dr. Bas Bloem is werkzaam als neuroloog bij de afdeling Neurologie van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Ook is hij directeur van het Radboudmc Center of Expertise for Parkinson & Movement Disorders. Hij ontdekte dat er genderverschillen voorkomen bij Parkinson en pleit voor een andere aanpak tussen mannen en vrouwen.